Välja bänkskiva – tänk på det här

Att välja bänkskiva till köket kan låta som en väldigt enkel uppgift. Det är väl bara att välja den bänkskiva som man tycker är snyggast, eller hur? Nej, sanningen är att det faktiskt krävs mycket mer än att bara gå efter utseendet, åtminstone om man vill välja rätt och känna sig nöjd med sitt val. Att byta bänkskiva är ingenting man gör ofta och därför är det viktigt att man väljer rätt redan från start. Marknaden erbjuder många olika material att välja på, så vad är egentligen bäst?

Många valmöjligheter

De vanligaste materialen att använda till bänkskivor är marmor, laminat, granit, kalksten, trä och rostfritt stål, men det finns betydligt många fler alternativ än så. När man väljer bänkskiva är det specifikt två punkter som man ska fokusera lite extra på. Det första är naturligtvis utseendet och det andra är skötsel och rengöring. En bänkskiva i ett kök kommer att behöva utstå en hel del, t.ex. fett, värme, mat, spill och redskap som läggs på ytan och därför är det viktigt att den är hållbar.

Fördelar och nackdelar

Marmor – Fördelarna med marmor är att det är hårt, värmetåligt och väldigt lyxigt. Nackdelen är att materialet är poröst och suger åt sig fett och smuts väldigt snabbt.

Trä – Trä är ett mycket hållbart material som ger en varm känsla. Nackdelen är att du behöver underhålla träet samt att trä inte hanterar värme eller sura medel speciellt bra.

Laminat – Laminat är ett väldigt uppskattat material som går att beställa efter eget önskemål på t.ex. färg eller mönster. Laminat kräver inget underhåll, men har inte heller speciellt lång livstid innan det ser slitet ut.

Prisklasserna för olika bänkskivor är väldigt varierande. Laminat är det i särklass billigaste alternativet medan natursten och bänkskivor i keramik kostar mer, men håller å andra sidan betydligt längre.