Så lyser du upp ditt sovrum i vinter

Att inreda med rätt belysning är viktigt, speciellt i sovrummet. Ofta byter man belysning beroende på vilken årstid det är. Men hur ser trenderna ut inför den kommande vintern?

Tips på mysig belysning

Under vintern kan det ofta vara mysigt med lite svagare belysning som gör rummet lite mer murrigt. En ljusslinga på sänggaveln, värmeljus eller batteridrivna sådana och kanske en dimbar fönsterlampa kan ge rummet ett helt nytt sken som passar vintern bra. Det är smart att ha dimbara lampor eftersom de drar lite mindre energi än en lampa som lyser för fullt under en lång tid. En ljusslinga som går på solceller och har en sensor för mörkt samt ljust kan också vara mycket smidigt. Då slipper man oroa sig för att batterierna tar slut. Man behöver heller inte komma ihåg att tända eller släcka lampan eller ljusslingan eftersom detta sker automatiskt. Om man gillar färger är vintern också en bra tidpunkt att få in just dessa. Det finns i dag härligt färgade glödlampor som antingen kan användas som de är, eller med en snygg lampskärm.

Effektiv belysning

Om man kanske arbetar eller läser mycket i sovrummet är det viktigt att man har en bra belysning som gör omgivningen ljus. Denna belysning behöver inte vara mysig, utan det viktiga är att den är effektiv. En bra skrivbordslampa vid skrivbordet, en snygg taklampa och en smart sänglampa som kan vridas och vinklas kan ofta fungera bra både för den som arbetar vid skrivbordet, läser i fåtöljen eller tar med sig datorn till sängen. Det som är bra med lampor som kan vridas är att de kan anpassas efter olika sittställningar, och dessutom är risken mindre att de stör någon annan som också befinner sig i rummet och kanske ska sova eller inte mår riktigt bra.