Populära växter i hemmet

Det finns inget som piggar och livar upp ett hem så mycket som levande växter. Det spelar ingen roll om du bor i hus eller lägenhet. Växter gör hemmet mer levande och ger ditt hem både grönska och färg. Med växter kan du skapa en trädgård med varierande färger och former, anpassad till årstiden. Trädgården behöver inte vara så stor som den ofta är om du bor i ett eget hus, utan det kan fungera lika bra på innergården eller på balkongen om du bor i lägenhet. Växter i fönstret skänker färg och liv till rummen och har du gott om plats kan växtinstallationer i till exempel vardagsrum vara väldigt vackert och rogivande. Att ha växter i hemmet fyller en viktig social funktion genom att de kräver skötsel och omsorg. Många som har växter hemma känner stolthet över att växterna ser ut att må bra och trivas.

Växter förbättrar inomhusluften

Växterna skapar liv och rörelse och sätter färg såväl inomhus som utomhus i hemmet, men de bidrar också till att luften blir renare och klarare. Växterna producerar syre och många växter har en luftrenande effekt. Inte minst viktigt är det med en bra och syrerik luft för att få en god och bra återhämtande sömn. Aloe vera, murgröna och framför allt ampellilja är tre växter som har väldigt hög luftrenande effekt enligt den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Gardenia, svärmorstunga, gerbera och jasmin är tre andra blommor som förbättrar inomhusluften. En del av dem bedöms även ha lugnande effekt, t.ex. Jasmin och Gardenia, genom den lukt som de avger.

Exempel på populära inomhusväxter

Krukväxter kan delas in i följande kategorier:

  • blommande
  • gröna växter
  • orkidéer
  • kaktusar
  • övriga krukväxter

Vanligt förekommande blommande krukväxter är bland annat begonia, cyklamen, fredskalla, fönsterazalea, amaryllis och krysantemum. Exmepel på ofta förekommande gröna växter är murgröna, svärmorstunga, myrten, rankor, liljor och fikusar. Orkidéer och kaktusar finns i många olika sorter. Övriga krukväxter är till exempel trollhalsband, rosenrosett, paradisträd och japansk fetknopp.