Duka snyggt på hösten

Man brukar säga att vi äter med ögonen också och detta är nog många beredda att hålla med om. En rätt som är omsorgsfullt tillagad och upplagd på ett snyggt sätt tilltalar både smaklökarna och ögonen. Ett sätt att förhöja detta intryck ytterligare är att duka bordet riktigt fint. En snygg dukning piffar upp den mest tråkiga frukost och vilken måndag blir inte roligare om man börjar med att äta frukost vid ett tjusigt dukat bord? På hösten tar ofta de lite mer dova färgerna över inredningsmässigt och detta kan man tänka på även när man dukar. Täck bordet med en duk i en dov, blå eller grå ton för att få den där höstiga känslan.

Ofta har man ett set med tallrikar och bestick i samma serie och samma färg. Men man ska inte vara rädd för att våga blanda lite och använda glas och tallrikar i olika storlekar och former. Detta ger en lite mer dynamisk dukning. Även tallrikar och muggar kan gå i en mer dov ton på hösten, men gärna i en färg som sticker ut lite från duken. Bestick i guldfärg är ett bra sätt att bryta av färgerna med samtidigt som det ger ett lyxigt intryck.

Glöm inte heller detaljer i form av ljus och annan dekoration. Den rätta belysningen i form av levande ljus i ljusstakar kan ge den sista touchen för att få till det riktiga höstmyset. På hösten är det dessutom perfekt att plocka in vackra höstlöv och kvistar för att använda som dekoration till bordet. Torkade växter som du plockar ute i naturen kommer ofta till sin rätt i en vas på bordet. Andra detaljer som inte heller bör glömmas bort är servettringar, dukar istället för servetter, korgar att servera bröd i och underlägg i olika former.